Akwakultura
Gospodarstwo Rybackie „Gosławice” prowadzi swoją działalność na 500 ha stawów i 2000 ha jezior oraz obiektach do intensywnej hodowli ryb (sadze, przegrody). Wykorzystuje podgrzane wody zrzutowe z elektrowni, dzięki czemu ryby karmione mogą być prawie przez cały rok. Skraca to znacznie cykl hodowlany, przyspiesza wzrost i dojrzewanie płciowe ryb. Gospodarstwo posiada jedną z największych w Polsce wylęgarni ryb, w której prowadzi się sztuczny rozród wielu gatunków.
Na podchowalni, stawach, sadzach i przegrodach produkuje się różne formy materiału zarybieniowego, zarówno na potrzeby własne, jak i na sprzedaż.
Gospodarstwo przez cały rok prowadzi sprzedaż żywych ryb konsumpcyjnych, w ilościach hurtowych oraz detalicznych.
Ryby hodowane w „Gosławicach” są pod stałym nadzorem ichtiopatologicznym oraz kontrolą Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Koninie (numer weterynaryjny: PL30629201). Gospodarstwo posiada uprawnienia do sprzedaży do krajów Unii Europejskiej. Ryby z „Gosławic” są znane i cenione w wielu europejskich krajach.
Od 2012 r. Gospodarstwo Rybackie „Gosławice” jest głównym udziałowcem w Gospodarstwie Rybackim Olsztyn II w Rusi. Dzięki temu, w obiektach pstrągowych, zasilanych krystalicznie czystymi wodami mazurskich rzek, pływają już gosławickie jesiotry. W bardzo dobrych warunkach budują ikrę i dojrzewają płciowo.
Najlepsza ikra stanowi materiał do produkcji doskonałego kawioru.
Gospodarstwa w Gosławicach i w Rusi kierowane są przez doświadczonych ichtiologów z wieloletnim stażem w akwakulturze. W obu spółkach zatrudnionych jest łącznie siedmiu absolwentów Wydziału Rybactwa Śródlądowego, mieszczącego się na Uniwersytecie Warmińsko–Mazurskim w Olsztynie oraz wielu wykwalifikowanych rybaków, ze średnim wykształceniem rybackim.
Rozród ryb
Wylęgarnia ryb „Gosławice” powstała w latach 70-tych XX w. jako centrum rozrodu ryb ciepłolubnych i producent wylęgu dla całego kraju. W szczytowym okresie popularności ryb roślinożernych produkowano i sprzedawano kilkadziesiąt milionów wylęgu. Rozrody te prowadzone są do dziś i każdy zainteresowany hodowca może nabyć wylęg po wcześniejszym zamówieniu.
Do sprzedaży oferowany jest wylęg następujących gatunków ryb:
- amur biały (maj – czerwiec)
- tołpyga biała (maj – czerwiec)
- tołpyga pstra (maj – czerwiec)
- sum europejski (maj – czerwiec)
Materiał zarybieniowy
Gospodarstwo Rybackie ”Gosławice” produkuje różne formy materiału zarybieniowego na potrzeby własne oraz na sprzedaż.
Z wylęgu pozyskanego na wylęgarni, po podchowie trwającym ok. jednego miesiąca uzyskuje się wylęg podchowany o wadze od 0,3 do 2 g/szt.
Do sprzedaży oferowany jest wylęg podchowany następujących gatunków:
- amur biały (czerwiec – lipiec)
- tołpyga biała (czerwiec – lipiec)
- tołpyga pstra (czerwiec – lipiec)
Ryby konsumpcyjne
Gospodarstwo Rybackie „Gosławice” jest dużym producentem konsumpcyjnych ryb słodkowodnych. Ryby te sprzedawane są w ilościach hurtowych i detalicznych.
Gospodarstwo dysponuje specjalistycznymi samochodami przeznaczonymi do przewozu żywych ryb. Zaopatrzone są one w zbiorniki z ciekłym tlenem, co pozwala na daleki transport, praktycznie po całej Europie. Samochody mają różną ładowność (jednorazowo od 1000 do 16000 kg) i dowożą ryby do odbiorców w całej Polsce oraz w krajach Unii Europejskiej.
Dla klientów indywidualnych otwarty jest na terenie Spółki sklep, gdzie od poniedziałku do soboty można nabyć żywe ryby ze stawów i jezior.
Przez okres wiosenno-letni Gospodarstwo sprzedaje na łowiska komercyjne, atrakcyjne wędkarsko ryby-zdrowe, mocne i chętnie biorące na wędki.
Gatunki dominujące w hodowli to:
- jesiotry
- karpie
Hodowlę karpi prowadzi się w stawach ziemnych, zgodnie z wielowiekową tradycją chowu tej ryby w Polsce. Jesiotry hoduje się zarówno w stawach jaki i metodami intensywnymi, wykorzystując wody podgrzane i pełnowartościowe granulaty. Sumy hodowane są głównie metodami intensywnymi, w oparciu o granulaty, na podchowalniach, sadzach i przegrodach.
Z odłowów jeziorowych, w zależności od pory roku można nabyć węgorza, sandacza, szczupaka, lina, karasia, tołpygę, leszcza i płoć.